Párom a palackom, palackom a párom

A mostani férjemmel netes társkeresőn ismerkedtünk meg. Mindig is aggasztott, hogy az internetre tegyem ki az adataimat, de az megnyugtató volt, hogy ezen az alkalmazáson le lehetett rejteni bizonyos információkat, és csak azoknak tenni nyilvánossá, akiknek akarjuk. Szerintem ez tök jó, legalábbis az olyanoknak, mint én, akik folyton emiatt idegeskednek, tökéletes. A párommal úgy ismerkedtünk meg, hogy mindketten benne voltunk a főzős csoportbeszélgetésben, ahol éppen éles vita folyt a gázpalackkal való főzőcskézésről. Ki hinné, hogy egy veszekedés hoz össze két embert? A szüleim mindig azt mondták, vitázni nem jó, de azóta rájöttem, hogy a viták szenvedélye sokkal közelebb hozhat egymáshoz két embert. Ahogy összeütköznek a gondolatok és két akarat, az nagyon energikus dolog, és ha az ember intelligens módon képes reagálni és kezelni a nézeteltérést, akkor tényleg csodás élmény lehet. Elvégre hozzáférést nyer egy másik lény elméjéhez, aki szintén egy önálló entitás, önálló véleménnyel és értékítélettel. Én mindig is nagyon szórakoztatónak találtam ezt, már gimis koromban is, amikor vitaórákat tartott a tanárnő, és megtanított minket arra, hogy kell retorikailag felépíteni egy érvelést. Azóta is abból a tudásból élek a házasságunk vitái során – Endre még egy vitát sem nyert meg ellenem, talán a gyakorlottságom és a zsenialitásom kettőse miatt.

Mindenesetre a társkereső csoportbeszélgetésben (az volt a neve, hogy: Gázpalack, eladó, árak?) Éppen arról volt szó, jó-e gázpalackkal főzni. A csoport tagjai próbálták egymást meggyőzni arról, hogy nincs ezzel semmi gond. Endre azt mondta, ő a hagyományos módon szereti csinálni, a gázpalackozás számára macerás. Amikor írt, megnyitottam az adatlapját, tetszett nagyon a hatalmas, kék szeme, olyan volt, mint egy gyönyörű tengerszem, úgy képzeltem, ha néz valakit, az bizonyára zavarba jön annak a nézésnek az áthatóságától. Nagyjából két perc alatt beleszerettem abba a szempárba, szóval utána olvastam a gázpalackoknak, és igyekeztem mindig az ő hozzászólásaira reagálni. Azt írtam neki, hogy szerintem sokkal egyenletesebben lehet főzni a gázpalackokkal, és a végeredmény egy sokkal finomabb, egészen más jellegű és ízű étel lesz. A nagyimtól is hallottam ezt, aki szabadtéri sütödés volt a nagyapámmal már évek óta. Én magam még sosem próbáltam a gázpalackot, de a nagy érveléstől egyébként is megjött hozzá a kedvem. Szóval, míg Endrével vitáztam, gyorsan beírtam a keresőbe, hogy gázpalack eladó árak. A gazpalackfutar.com volt az első olyan oldal, amelyet megbízhatónak tartottam, ráadásul a kiszerelések változatossága is meggyőzött. Felhívtam nagyapáékat, hogy ismerik-e a céget, és azt mondták egy ideje ők is ezt használják, néhány hónapja váltottak, de nagyon szeretik. Az egyik legjobb minőség a piacon. Szóval rendeltem, és vártam a kiszállítást, ahogy Endre válaszait.

Egy idő után a beszélgetés a csoportból átkerült privát chatablakba. Megbeszéltük, hogy randizunk egyet, áthívtam magamhoz, a programot kuncogva írtam le neki. Gázpalackkal fogunk főzőcskézni. Mindketten jól éreztük magunkat ezen az estén. Endre szeme a valóságban is olyan kék volt, mint az ég – de engem nem sikerült zavarba hoznia vele. Pedig egyszer majdnem, de álltam a pillantását, azt mondta, ilyen elég ritkán fordult vele elő. Hogy egy nő sokáig a szemébe bírt nézni egy randin. Sumákolnak, biztos azért, csak ennyit feleltem. A beszélgetés után asztalhoz ültünk, szépen megterítettem. Tálaltam a közösen készített ételt, és amikor Endre belekóstolt, felkiáltott, hogy ez csodálatos. Mondtam, hogy persze, a gázpalack miatt. Nevetett, na persze.

Aztán lassan, ahogyan egyre többet járt hozzám, és sokadszorra fogyasztotta az általam készített ételeket, lassan meggyőztem arról, hogy a gázpalack tényleg fontos, és egészen kardinális kérdés egy háztartásban. Mióta együtt élünk, gázpalackkal főzünk, és most már ő is beírja jó szívvel a keresőbe, hogy gázpalack eladó árak.