Kapcsolatunk harmóniája és a konyhabútor anyagok

Azt hittem, sokkal nehezebb lesz a közös lakásfelújítás. Hogy túlságosan különböznek majd az álmaink és az elképzeléseink. De ahogy végiglapoztunk néhány lakberendezési katalógust, már láttuk, hogy ez nem lesz probléma. Csak 1-2 alkalommal tért el lényegesen az ízlésünk, de ott is szuper kompromisszumokat kötöttünk.

Az utolsó fejezethez érkeztünk a napokban: a konyhához. Már kiválasztottuk a járólapot és a falak színét, nagyjából megterveztük a bútort is, legalábbis az elosztását: hol legyen a hűtő, a tűzhely, hol tartjuk a kamrába való dolgokat, evőeszözös fiók, szemetes, stb.

Most viszont konyhabútor anyagokat nézegettünk folyamatosan, de nem jutottunk dűlőre. Nem azért, mert nem egyezett az ízlésünk, hanem mert egyikünk sem értett hozzá, hogy miből érdemes, melyik anyagnak mi az előnye, mik a hátrányai…

A nagy keresgélésben aztán ráakadtunk egy weboldalra, ami konyhabútor anyagok bemutatásával is foglalkozott. Egy szuper cikket olvastunk itt, a magyar háztartásokban használt 3 leggyakoribb anyagról.

Az első és a legdrágább: a fa. A tömör fa. Elegáns, masszív bútor készül belőle, amely az elegancia mellett természetességet sugároz. Egy ilyen darab sokáig lesz hű társunk, és szemet gyönyörködtető lelke a konyhának! Hátránya csupán az ára, illetve az, hogy a fa nagyon igényes. Az ár persze elég széles skálán mozog, hiszen nem mindegy, milyen fából készül a konyhabútor. A fenyő, ami ugye puhafa, aránylag olcsó, a bükk és a tölgy helyezkedik el középen, a felsőkategória pedig a cseresznye és a dió.

A következő anyag a préselt farostlemez. Az előállítása miatt ez igen kedvező árú alapanyag, bárki számára elérhető, ez mégsem ront a minőségen. Szinte minden színben elérhető, kellően tömör és strapabíró bútorok készülnek belőle, melyek akár évtizedekig is szolgálják a konyha urát és úrnőjét. Hátránya, hogy sérülékeny, és költséges a javítása.

Utolsó kategóriánk a laminált bútorlap. Ez a leggazdaságosabb a 3 lehetőség közül, de ez nem megy a minőség rovására. A laminált felületnek köszönhetően bármilyen színben elkészíthető, és a műanyag megvédi a nedvességtől. A gyengébb minőségű változatokkal érdemes vigyázni, de jól megválasztott darab akár több tíz éven keresztül díszítheti és szolgálhatja a konyhát.

Úgy döntöttünk, hogy egy középkategóriás fa, vagy pedig a préselt lemez nyer, attól függ, hogy a bútorüzletben mit hogyan tudunk megbeszélni. Ennek a szuper weboldalnak köszönhetően mindenesetre már pontosan tisztában vagyunk a leggyakrabban használt alapanyagok előnyeivel és hátrányaival!