A veszekedéseket is megelőzi a napenergia

Mint minden házasságban, a miénkben is vannak hullámvölgyek meg problémák. Minden párnak kapcsolatában vannak olyan idők, amikor nem értenek egyet. Ezzel együtt viszont nem kell harcolni minden apróságon. A legtöbb házasságkötés egyik legnagyobb problémája az, hogy a felek nehezen egyeznek meg egymással. Szerencsére az ember megtanulhatja megállítani a veszekedést a kulcsfontosságú kommunikációs készségek elsajátításával. Az első lépés annak meghatározása, hogy milyen egészségtelen konfliktusmegoldási stílusok vannak.

Amikor a kommunikáció lefagy, a házasságodban feszültség alakul ki a felek között, és ez az, ami a szorongáshoz és az érzelmi távolság érzéséhez vezet. Az egyike azon kevés dolgoknak, amit garantálhatok, az, hogy minden pár megtapasztal időnként konfliktusokat. Mivel a konfliktus bármely kapcsolat normális része, a nagyobb érzelmi sérülések nélkül történő megoldása alapvető fontosságú.

Mi a férjemmel az utóbbi időben például azon vitatkoztunk, hogy túl nagy a villanyszámla. Szerinte én használok túl sok áramot, mivel nem szeretek este sötétben ülni, de szerintem egy nagyobb ház áram fogyasztását azért nem lehet nagyon levinni, ez ezzel jár. Az utóbbi hónapokban azért próbáltam lejjebb vinni a fogyasztást, például lejjebb vettem a hűtőt, és kevesebbet világítottam, de sokkal kisebb nem lett a számla.

Ezért próbáltunk valamilyen megoldást találni erre, mert nem akartunk folyton azon vitatkozni, hogy mennyi a számla. Ha mi nem tudunk segíteni a dolgon azzal, hogy odafigyelünk a lámpákra meg ilyesmikre, akkor valami más utat kell keresni. Ekkor jutott eszünkbe, hogy át kéne térni már zöld energiára, teljesen pontosan napenergiára. Ennek számos előnye van, nem utolsó sorban az, hogy az lényegében ingyen, hisz a napsütésért nem kell fizetni, és csak az kell az áram termeléshez.

A napsugárzás alapvető fontosságú a Föld életében, biztosítja a folyamatos energiaellátást, amely majdnem minden ökoszisztémát táplál a bolygón. Amellett, hogy nem létezhetünk nélküle, a napenergia több évtizede vonzza az emberek figyelmét is a fosszilis tüzelőanyagok tiszta, megújuló alternatívájaként. Jelenleg a globális energia csak töredékét adja, de a napenergia-ipar a megújuló energiaágazat gyorsan növekedő összetevője. Míg a vita minden bizonnyal folytatódik az ipari méretű napenergia-berendezések költségeiről, praktikus, és teljesítményével kapcsolatban sem lehet panasz, így ez a technológia sok előnyt nyújt, mint fenntartható energiaforrás.

A nap nukleáris fúzió révén energiát termel; ez az energia pedig felszabadul. Körülbelül 48 százalék eléri a Föld felszínét. A fotoszintetikus szervezetek, mint például a zöld növények, ezt az energiát használják szénből és vízből származó szénhidrátok előállítására. Ez a folyamat a napsugárzást más élő dolgok által használható formává alakítja. A modern napenergia -technológia passzív és aktív kategóriákra oszlik. A passzív napenergia közvetlenül hasznosítja a nap hőjét vagy fényét. Az aktív napenergia-technológia magában foglalja a fotovoltaikus és a napenergiás rendszereket. A fotovoltaikus berendezés villamos energiát termel napfényből félvezetővel, olyan anyaggal, amely elektromos töltést hoz létre, amikor a napfény fotonok elérik az elektronjait. A napenergia hőenergia-rendszerei koncentrálják és csatornázzák a napenergiát, akár otthoni fűtési célokra, akár ipari méretű generátorok üzemelésére használják.

Csökkentett üvegházhatású gázok kibocsátása is előnye a napenergiának.
A fosszilis tüzelőanyagok égetése üvegházhatású gázokat, például a szén-dioxidot és a metánt vezetnek be a légkörbe. Ezek a gázokról úgy gondolják, hogy növelik a globális hőmérsékletet, ami valamely szempontból hasonlít az üvegház működéséhez. A napenergia használata nem bocsát ki üvegházhatást okozó gázokat, bár káros kibocsátások a napenergia-technológia előállításából és telepítéséből adódhatnak.

A napenergia fenntarthatóbb és rugalmasabb. A fosszilis tüzelőanyagok tartalékaihoz képest, amelyek végesek, a napsugárzás rendkívüli mértékben megújuló erőforrás. A napenergia a Föld legnagyobb energiaforrása,és kimeríthetetlen. A Föld által egy év alatt felvett napenergia mennyisége meghaladja az olajból, földgázból származó energiát, valamint szén és nukleáris forrásokét is. A bolygó által egy óra alatt kapott napenergia nagyobb, mint a világ teljes éves energiafogyasztása. A napenergia létesítmények és rendszerek széles körben elterjedhetnek, és sok különálló eszközből állnak, jobban védettek a zavaró eseményektől és a nagyobb károsodásoktól, mint például a viharoktól, amelyek képesek a nagy közösségek áramellátását veszélyeztetni azáltal, hogy csak egy generátort vagy transzformátorállomást károsítanak. És mivel általában a napot használó technológia kevesebb vizet használ fel, mint a fosszilis tüzelőanyag vagy az atomerőművek, ezek a vízkészletet is óvják.

Továbbá ezekre a rendszerekre igaz még az, hogy általában mind sokoldalú, rugalmas alacsony költségbe kerül a karbantartásuk. A telepítés után a napenergia-technológia is kevés karbantartást igényel. Ezzel párhuzamosan a nagy lokalizációjú napelemek jól működhetnek a vidéki vagy a fejlődő területeken, ahol a hálózati energia nem elérhető, megbízhatatlan vagy nagyon drága. Az aktív napenergia-technológiák általában jelentős kezdeti beruházást igényelnek, de a működési költségek alacsonyak, és a fő alapanyaguk a napsugárzás és a hő ingyenesek. Technológiai fejlesztések, bővülő piacok és az állami támogatások és kedvezményes hitelek révén a napenergia-technológiák költségei az elmúlt években csökkentek. A fosszilis tüzelőanyagokra jellemző áringadozásokkal összehasonlítva (amire hatnak a politikai feszültségek, a viszályok és más regionális tényezők is) a napenergia a stabilabb energiaköltségeket kínálja, ami a fogyasztók és a vállalatok számára is előnyös. Továbbá, a távoli helyszíneken lévő lakások vagy vállalkozások, pénzt takaríthatnak meg a kisebb méretű napenergia-létesítményekkel.

Az emberi egészség és biztonság megóvása is egy fontos szempont sokaknak, akik inkább napenergiára váltanak. Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásán túl a fosszilis tüzelőanyag-égetés is szennyezheti a levegőt és a vizet, hátrányosan befolyásolhatja az emberi egészséget a helyi környezetet nézve is. Ezzel szemben a napenergia nem szennyező. A technológia csökkentheti az energiatermeléssel kapcsolatos zajszennyezést is, mert a fotovoltaikus napenergia-berendezések alapvetően csendesek. Biztonságosnak tartják az emberek számára, hogy működjenek, és nem valószínű, hogy veszélyes mennyiségű sugárzást hoznak létre. A napenergia felhasználható az ivóvíz kezelésére vagy tisztítására is, amely a fejlődő világban, ahol kevesebb a tiszta víz jelentős egészségügyi előny.

Az energia függetlenség meg egy fontos szempont lehet a közösségeknek vagy az országoknak is. Az egyéb potenciális energiaforrásokhoz képest a napfény általánosan rendelkezésre álló erőforrás, bár természetesen földrajzilag és szezonálisan változik. Az ilyen potenciálisan előnyös és önellátó hazai energiaellátás kiaknázása csökkentheti az ország külföldi energiaforrásoktól való függését. Ezen túlmenően, ahogyan az elosztott energiarendszer jobban védve van a természeti katasztrófáktól, a napenergia farmok például kevésbé sérülékenyek, mint a jelenlegi központi energia hálózatok.

Ennyi előny mellett már nem is volt kérdés, hogy mi is áttérünk napenergiára. Hosszú távon persze teljesen biztosan csökken majd az energia számlánk, de az biztos, hogy a kezdeti költségek nagyok tudnak lenni. Nem olcsó dolog a napelemek megvétele, meg a rendszer kiépítése. De szerencsére létezik napelem állami támogatás, és érdemes ezeknek is utána nézni. És ha végre mi is megcsináltatjuk a napelemeket a házra, akkor nem fogunk veszekedni otthon többé az energia felhasználáson meg a számlákon, mert a napenergia lényegében ingyen van. Így egy ilyen beruházás tényleg jó hatással lehet a házasságunkra.