A jó párkapcsolat titka, hogy mindent meg lehessen beszélni

A jelenlegi párommal, aki már a férjem, hosszú évek óta vagyunk együtt. Nagyon sokat kellett azért dolgoznunk, hogy ez így legyen, és most is folyamatosan teszünk érte, hiszen egy párkapcsolat ilyen. Folyamatosan dolgozni kell rajta, hogy működjön, hiszen ha beletespedünk, akkor egy idő után azt fogjuk észrevenni, hogy valami nem jó, eltűnt a régi láng. Viszont azt sem lehet elvárni, hogy az a láng, ami régen fellobbant, ugyanolyan intenzitással lobogjon egész életünk során. Mert vannak élethelyzetek, amikor kicsit erősebb a szerelem, van viszont olyan is, amikor szükség van arra, hogy az ember kicsit feldobja a párkapcsolatát. Ez folyamatos hullámhegyek és hullámvölgyek sorozata. Meg kell békélnünk vele, hogy ha dolgozunk érte, akkor a jutalmunk egy egész életen át jól működő párkapcsolat, de ahogy telnek az évek, azzal is számolnunk kell, hogy a szerelem egy idő után átalakul csendes, mély szeretetté. Ez főleg akkor lesz igaz, mikor az ember már több évtizede párkapcsolatban él vagy esetleg már házas. A férjemmel a mi kapcsolatunk kölcsönös szereteten és tiszteleten alapul, így történhetett meg az, hogy már nagyon hosszú ideje együtt élünk békességben.

Egy másik nagyon fontos dolog, hogy az ember a párjával tudjon nyíltan és tisztán kommunikálni. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy nem mondják ki, ha valami zavarja őket, és egy idő után felrobban ez az időzített bomba, és ez sokkal nagyobb károkat tud okozni, mintha akkor mondaná az ember a másik félnek, amikor éppen zavarja valami, nem utólag. Tehát szerintem az egyik legfontosabb dolog egy párkapcsolatban a megfelelő kommunikáció. Az is feladat, hogy megtaláljuk, a másik felet hogy tudjuk leghatékonyabban elérni, hogy el is jusson hozzá az, amit kommunikálni szeretnénk. Mert igen is mindenki máshogyan adja a társa tudtára, amit szeretne, ezt az évek során nekem is meg kellett tapasztalnom a férjemmel. Ő sosem volt az a fajta, aki ha valamit szeretett volna, akkor nyíltan beszélt volna róla. Sok – sok veszekedés és átvirrasztott éjszaka kellett hozzá, hogy rájöjjek, mi az a csatorna, amelyen keresztül ő közli a szükségleteit, érzelmeit, így ma már jóval kevesebbet szoktunk veszekedni, mint régen.

Akkor is sikerült ez, mikor a férjem úgy látta, szükségünk lenne egy hőszivattyúra. Ugyan nem mondta ki teljesen nyíltan, de a cselekedeteiből és abból, hogy folyamatosan erről beszélt, kikövetkeztettem, hogy mit is szeretne, így nyíltan rá tudtam kérdezni. Látszott az arcán, hogy nagyon feldobódott, ugyanis nem szerette volna, ha azt gondolom, hogy ez csak egy újabb felesleges kacat, amit meg szeretne venni hirtelen lelkesedésében. Hogy ezt bizonyítsa, el is szerette volna nekem magyarázni, hogy mire jó egy hőszivattyú.

A hőszivattyú azért hasznos eszköz, mert a levegőből, illetve a talajból kinyert energiát használja fel, azaz megújuló energiaforrásokra van szüksége. Ebből következik, hogy az üzemeltetése és a fenntartása nagyon környezetbarát és még költséghatékony is! Nekem ez nagyon szimpatikus szempont volt, ugyanis nálam a környezetvédelem prioritást élvez, az élet minden területén igyekszem ezt szem előtt tartani. Ha a hőszivattyú ennek megfelel, akkor engem már valamilyen szinten meg is nyert magának. Ráadásul ennek az eszköznek a felhasználási területe igen széleskörű. Használják fűtésre, hűtésre, valamint meleg víz előállítására is. Ha sikerül jól kiválasztanunk a hőszivattyúnkat, akkor az minden évszakban megfelelő megoldást jelenthet.

Többféle fajtája is van, a férjem a teljesség igénye nélkül fel is sorolt nekem párat. Létezik levegő – levegő hőszivattyú, ezek más néven a klímaberendezések, de van levegő – víz hőszivattyú is. Ennek az az előnye, hogy egyszerűen telepíthető, viszont az a hátránya, hogy ha télen lehűl a levegő, akkor a hatásfoka csökkenhet. De emellett van még víz – víz hőszivattyú is talajkorrektoros hőforrással. Ennél azt fontos szem előtt tartani, hogy nagy hőgyűjtő felület szükséges, és a földbe 2 – 3 m mélyen kell leásni. A hátránya, hogy a fölötte lévő területre nem szabad semmit építeni, ugyanis a működésében gátolja, ha a terület le van árnyékolva. Előnye viszont az, hogy ha eltaláltuk a méretezést megfelelően, akkor egy megbízható hőforrásról beszélhetünk. Nem fog kiapadni, és csak kis mértékben fog függeni a környezeti hatásoktól. Számomra ami a legérdekesebb volt, hogy van víz – víz hőszivattyú kútvizes hőforrással! Ennél arra kell figyelni, hogy kis méretű, vízszintes hőgyűjtő felületet kell biztosítani, illetve viszonylag állandó hőmérsékletet, ami azt jelenti, hogy lehetőség szerint télen és nyáron is a hőmérséklet 10 és 15 fok között legyen. Kell egy elnyelő kút is, amely esetében figyelni kell a vízhozam mértékét. De rendszeresen ellenőrizni is kell, mert a nyerő kút könnyen kiszáradhat.

Miután így elővezette a dolgokat, a férjem rátért a konkrét adatokra is, ugyanis ezzel is készült. Megjegyzem, számítottam rá, ugyanis az évek során kitapasztaltam, hogy mindig ezt csinálja. Ha valamit szeretne, akkor arról először nagy általánosságban beszél, majd amint “megcsinálta” az ember kedvét hozzá, rá is tér a konkrét tervre, amit ő már korábban összerakott a fejében. Kinézett már a klimaglobal.hu oldaláről egy terméket, ráadásul Budapesten, ahol élünk, elérhető a Panasonic Aquarea hőszivattyú bekötése. Telepítik, beüzemelik a szakemberek és kiépítik a fűtési és melegvíz – rendszert az erre a célra kialakított gépházban. Itt közbe is szúrta, hogy nekünk ott van a kihasználatlan pincehelyiségünk, ami erre pont alkalmas lenne, ott nem lenne szem előtt a hőszivattyú és senkit sem zavarna. Ezzel a gondolatmenettel egyet kellett értenem, nem volt benne hiba.

hőszivattyú bekötése
Nagy méretű hőszivattyú

Ennek az eszköznek a teljesítménye 16 kW. Ráadásul az is mellette szól, hogy mínusz 15 fokig rásegítés nélkül el tudja látni egy háromemeletes ház fűtését! Ez a tulajdonság nagyon szimpatikus volt, és ugyan a mi házunk csak kétszintes, biztos lehettem abban, hogy fel tudja fűteni mindkét emeletet majd, és nem kell fagyoskodnunk a házban sehol. Eddig mindig voltak problémáink a fűtéssel, ugyanis valahogy rendszeresen akadt egy – két szoba, ami nem volt elég meleg. Ezek jellemzően a gyerekek szobái voltak, aminek nagyon nem örültem, hiszen mindig aggódtam, hogy meg fognak betegedni. Viszont ha a hőszivattyút beszerelik, emiatt nem kell fájjon a fejem.

Az események tükrében be kell látnom, hogy érdemes volt a férjemre hallgatni, ugyanis a hőszivattyú nagyon jól szuperál. Azóta nincs semmi probléma a fűtéssel, minden szoba ugyanolyan meleg. Az is fontos egy párkapcsolatban a megfelelő kommunikáció mellett, hogy belássuk, a másiknak igaza volt. Ezen sokat kellett dolgoznom az évek során, de mára már megváltoztam a fiatalkori önfejű énemhez képest. Ez a helyzet is bizonyítja, mennyire fontos a kommunikáció, hiszen egy új hőszivattyú lett ennek az eredménye, ami megkönnyítette az életünket!