Ha kapcsolatban élsz, nem mindegy, milyen kozmetikumokat használsz

Aki párkapcsolatban él, az tapasztalhatja, hogy egy kicsit bonyolultabbá válik az élete, több mindenre oda kell figyelnie. Megéri, mert a világ legcsodálatosabb érzése szeretve lenni és megtalálni a társunkat, de sok változással is jár, alkalmazkodni kell egymáshoz és elengedni a már jól beidegződött szokásokat. Ideális esetben a partnerünk nem változtat meg bennünket gyökeresen és nem kell kifordulnunk önmagunkból, hanem egy kicsit formálódunk, ő is változik és középen találkozunk. Viszont egy jól működő párkapcsolatban is lehetnek olyan dolgok, amiktől meg kell válnunk a béke érdekében. Nálam ez a búcsú a kozmetikai termékek nagy részére vonatkozott.

Amikor megismerkedtem a párommal, nagyon erősen sminkeltem magam, a kisboltba sem szaladtam le teljes smink nélkül. Szerencsére a párom átlátott a bőséges vakolaton és szépen lassan leszoktam róla, mert elhittem neki, hogy a szeplőim és apró bőrhibáim jól állnak és ezek tesznek egyedivé. Így a sminkcuccok nagy része ment a kukába, néhányat azért megtartottam, de bőven nem annyit, mint előtte volt. Hasonló volt a helyzet a kozmetikumokkal is, a reggeli és esti rutinom a fürdőszobában majdnem egy-egy órát vett el az életemből. A különféle krémek, maszkok, bőrradírok, szérumok, olajok elfoglaltak egy teljes szekrényt a fürdőszobában és nem tudtam egy degeszre tömött neszesszer nélkül elutazni sehova. Amikor összeköltöztünk a párommal, teljesen ledöbbent, hogy én ennyi mindent kenek magamra és nem tudok csak úgy lefeküdni aludni, mert még az arcbőrömet nyüstölöm. A legtöbb bőrápoló szerre egyébként a rengeteg smink miatt volt szükség, az egész nap alapozóval fedett bőrömet éjszaka rendbe kellett valahogy hozni.

Ahogy a sminkcuccoktól is megváltam, úgy dobáltam ki a kozmetikumaimat is. Eleinte meg akartam tartani a legszükségesebbeket, de aztán olvastam a natúrkozmetikumokról és inkább kidobtam mindet. A natúrkozmetikumok lényege, hogy természetes alapanyagokból készülnek, semmilyen tartósítószer, színezék vagy mesterséges adalék nincs bennük és otthon is elkészíthetők. Nagyon megfogott ez az irány, mert el tudtam képzelni, hogy mennyivel többet használnak, mint a drogériákban kapható, mindenféle mesterséges anyaggal telenyomott kozmetikumok. Bár mostanában azért a gyártók többsége igyekszik természetes alapanyagokkal dolgozni, de a natúrkozmetikumok még így is sokkal barátságosabbak a testhez.

A barátom maximálisan támogatta a törekvéseimet, egyetértett vele, hogy csak természetes dolgokat kenjek magamra. Meg is lepett egy könyvvel, ami részletes útmutatást ad a natúrkozmetikumok világával még csak ismerkedők számára, hogy hogyan kell őket otthon elkészíteni és a szükséges hozzávalókat honnan lehet beszerezni. Amikor megkaptam a könyvet, végig lapoztam és rácsodálkoztam, hogy a natúrkozmetikumokra való áttérés nem áll meg az arckrémnél, hanem kiterjed a fogápolásra, ajakápolásra, hajápolásra, szőrtelenítésre, a dezodorokra és a babaápolásra is. Az alapreceptek fejezet részletesen leír minden hozzávalót és elkészítési módot, amikkel otthon is könnyedén elkészíthetjük a saját kozmetikumainkat. Ha valaki nem csak a napi rutinjába szeretné beépíteni a természetes, házi készítésű kozmetikumokat, az bátran kísérletezhet a bőrtisztító receptekkel és a különleges turmixokkal is, amiket kifejezetten a bőrnek találtak ki.