A felsőoktatás évei alatt, szerencsésebbek már rátalálnak mindenre

Mindenre, és mindenkire, ráadásul – ha tényleg a tenyerén hordozza őket a sors. Akár a szerelemre, akár az első munkahelyre, ami sokáig lehet az egyetlen munkahelyünk is, bármelyikünknek, ha szerencsések vagyunk. Mert az elején még bizonytalanul várunk és értékeljük, ami összejött…

Én nagyon annak, tehát szerencsésnek érzem magam utólag, bár tettem is azért, amim van. Mert nem is csak arról beszélek, hogy a jelenlegi párom a szaktársaim közül került ki. Hanem arra is gondolok, hogy egy topiwork.hu nevű weboldalon keresztül jó kis melóm is lett rögtön, ahol így nem csak a szakmai gyakorlatot teljesítettem, hanem azóta is ott dolgozom. Nem vártam még az utolsó felsőoktatási évemig sem, amikor sokak már tényleg kikerülnek a munka terepére, nyári munkára meg ilyenek, hanem azonnal jelentkeztem, mikor a TopiWorkről hallottam! (A párom is segített a választásban, sőt, aztán ő is elment nyári diákmunka végett egy interjúra, és ő is csak jókat mesélne így a Topiról)

Sejthetitek tehát, hogy milyen oldalról lehet szó, szerintem. Mindig nagyon népszerű a diákmunka, általánosan, de főleg akkor, amikor már haladunk előre a korban. És olyan kötelezettségeink is lesznek, mint az igazolt szakmai gyakorlat és a plusz fizu is jól jön. Mert már lépnénk egyről a kettőre. A TopiWork erőssége olyan konstrukciók megvalósítása, amiben a speckó adózási dolgok miatt, a tanulói jogviszonyunk miatt még jobban kereshetünk. (Gondolom kevesebb a cégek részére a fizetendő járulék, bár nem vágom annyira ezt a részét – viszont akit érdekel, a www.topiwork.hu-n bátran és alaposan utánanézhet)

Szóval ez a diákmunka, nem akármilyen diákmunka. Szakmai érdeklődésre szűrve válogathatunk, irányzottan kereshetünk, és főleg a mérnöki dolgokban igencsak változatosak a megcélozható szakterületeken való foglalkoztatási helyek. (Bár nem tudom eldönteni azt sem, mennyire igaz ez a mérnöki lehetőségekre vonatkozó elsőség, mert én eleve csak ezekre az álláshirdetésekre fókuszáltam) Ha megnézitek csak kezdőoldalukat, már ott láthatjátok, milyen könnyed az elindulás… Észrevehetitek, hogy sokszínű a módja a keresgélésnek már az első lépésben, mert szakterületet, vagy valamilyen kulcsszót is megadhatunk, ami el fog vezetni egy megfelelő melóhoz, de kezdhetünk a lakhelyünk szerinti szűréssel is. Ez nem biztos, hogy kulcsfontosságú, mert vannak távmunkák is, de nyilván több az, ami igényel fizikai jelenlétet. Ha csak az kell, hogy munkát találjunk, és jól fizessen az a munka, gondolom, hogy inkább akkor egy közeli kerületre, vagy városra keresnétek rá, és ez természetesen adott. Van viszont egy kategórialista is, a keresőpanel harmadik fülén – ha egy kicsit tanácstalanok vagyunk, nézegethetjük ezeket a kategóriákat is. Ha maradunk a régies gondolkodás mentén, akkor a szakmai gyakorlatig, ahol úgyis kevesebbet válogathatunk majd, elvállalhatunk itt, előbb egy képesítést nem igénylő, általánosan mindenféle embernek ajánlott melót – mondjuk valami fizikait…

Az egyetemi éveket magunk is színesítjük tehát, de színesíti néha a szerelem, ami csak úgy beköszön az életünkbe, és akár örökre velünk maradhat! Szerelem egy hivatás, vagy a majdani párunk iránt, aki tényleg gyakran ekkortájt jön szembe az életszakaszainkat illetően.

diákmunka