Napelemmel a szerelemért

Egyik barátnőm se találhatta volna ki jobban azt a történetet, ahogy én meg fogok ismerkedni a leendő férjemmel, ugyanis annyira abszurd, hogy már mesébe illő. Nem volt se fehér ló, se szőke herceg, csak az én kíváncsiságom, mert egy újrahasznosuló energiákról szóló konferencia. Már régóta szemeztem a napenergia felhasználásával a saját otthonomban, ezért el is mentem a legközelebbi konferenciára, amit szerveztek. Az egyetemen nem tanultam ennyi újat ezekről, pedig olyan szakra jártam, ahol tananyag volt a megújuló energia. Rengeteg gondolat hangzott el a természetes energiák javára, ezért tudtam, hogy most már mindenképp beruházok egy ilyen rendszerbe. Az egyik pultnál el is kezdtem kérdezősködni, a hölgy pedig hosszasan ecsetelte a beszerelés, működés menetét. Ekkor lépett oda egy férfi is, aki szótlanul hallgatta, amit nekem magyaráznak. Miután kimerítettük a dolgokat, és tovább akartam indulni, a férfi megkérdezte, hogy nincs-e kedvem meginni egy kávét, mert ő sokkal több infóval rendelkezik, mint az előbbi hölgy. Tudtam, hogy ez csak valami csajozós duma lehet, de elfogadtam a meghívást.

Nem cicózott sokat, mert rögtön azzal kezdte, hogy tud egy tuti céget, ami ezzel foglalkozik, mert ő nemrég telepítette a saját házára és már konkrét tapasztalatai vannak. Mégpedig az, hogy megéri! A napelem rendszerek telepítése rendkívül egyszerű, mert az a cég, amelyet ő kért fel erre, minden téren szakemberekből áll, és teljeskörű szolgáltatást nyújtanak az elejétől a végéig. A kávézás végére már azt kérdezte, hogy megnézném- e személyesen is a napelemeket, amit már tolakodásnak éreztem, és jóformán faképnél hagytam. Amúgy se volt szimpatikus, ezért nem is sajnáltam ezt a partit. Arról sajnos megfeledkeztem, hogy az asztalon hagytam a kis noteszom, amibe mindent jegyzetelek, és benne van a nevem meg a számom is, ha esetleg elhagynám, mint például ebben az esetben. Még aznap felhívott, hogy mikor hozhatná vissza.

Két napra rá találkoztunk, és belementem abba, hogy elmegyek én érte, és akkor már megnézem azt a rendszert. Elképesztően nézett ki a valóságban, szinte az egész tetőt befedte. Lelkesen beszélt a beszerelésről, és a működési elvéről, illetve azokról a számokról, amiket megspórolt. Kiderült időközben, hogy mezőgazdasággal foglalkozik, ezért neki ez egy hatalmas spórolást jelent, főleg azért, mert a fóliasátrak fűtését ezzel oldja meg, még a téli időszakban is! Ezért lehetséges számára az, hogy nem csak a nyári szezonban tudja üzemeltetni, hanem már télen is a hideget jobban tűrő növényekkel. Elképedtem az összegeket látva, és már sokkal szimpatikusabbnak tűnt az úriember, mint azelőtt. Kértem, hogy mindenképpen adja meg azoknak az elérhetőségét, akik neki dolgoztak, mert én is szeretném elindítani a projektet. Egy randiért cserébe megkaptam a telefonszámot, illetve a honlap linkjét, ahol minden részletesen le van írva, tehát úgy éreztem, hogy nem érhet meglepetés.

Tudományosan is ki van fejtve az egész rendszer működési elve, így felfrissítettem a régen megkopott fizika tudásomat is, így most már tisztán és világosan értem, hogy az elektromos sugárzás hogyan alakul át mozgásképes töltött részecskékké, amelynek végterméke az elektromos áram lesz. Azt fontosnak tartom megemlíteni, hogy nem csak napfénnyel működik a rendszer, hanem más fényspektrumokban is, ezért lehetséges az, hogy nem csak napsütésben keletkezik elektromos áram.

Néhány héten belül elkezdődtek a munkálatok, amelyet a már fent említett férfi felügyelt, aki a végére már jóformán hozzám költözött, így együtt néztük meg, ahogy beüzemelik, és tökéletesen működik. Egy éven belül megkérte a kezem, és azóta is, ha bármikor felnézek a tetőn lévő napelemekre, eszembe jut, hogy ezeknek hála ismerkedtünk meg, úgyhogy tényleg megéri!