Ha elolvasod a pároddal ezt a sok infót, te is tuti lecserélteted az ablakodat

Amikor pár évvel ezelőtt a legjobb barátnőm összeköltözött a párjával, bevallom, kicsit irigy voltam, vagy féltékeny. Nem is tudom, melyik szó illene ide a legjobban. Rosszul éreztem magam emiatt, mert elvégre a legjobb barátnőmről van szó, örülnöm kellene neki, ami egyébként így is volt, viszont mellette meg mélységes szomorúságot éreztem, mert én egy nagyon rossz szakításon voltam túl, és úgy éreztem, hogy sosem találom meg azt az ember, akit keresek.

Van egy barátnőm, aki olyan területen dolgozik, ami miatt ő nagyon de nagyon jó tanácsokat tud adni, bármiről is legyen szó. Beszéltem vele akkor is sokat erről, és igaza volt, semmi másra nem volt szükségem, mintegy kis időre. Ugyanis, amikor végre magammal is tisztába kerültem és jól éreztem magam, akkor jött a herceg.

És mint a mesében, minden úgy alakult, ahogy kellett. Azóta összeházasodtunk és vettünk egy közös lakást. Pár hónappal ezelőtt eldöntöttünk, hogy lecseréltetjük az ablakokat, mert már nem úgy funkcionáltak, ahogy kellett. Bentről és kintről nézve is már elég furcsa volt a színük, a párkánya pedig be volt repedezve, valamilyen béna anyagból lehetett, ami nem bírta már a strapát.

Miközben keresgéltünk és kutakodtunk a neten, próbáltunk összeszedni néhány ablakcserével foglalkozó céget, a szemem megakadt egy oldalon, ahol pont az ablakpárkányokról volt szó. Az oldal neve már felkeltette az érdeklődésemet, hiszen mi is mindenképpen műanyag ablakokat akartunk, bár bevallom őszintén, amikor erről kezdtünk el beszélni, 2-3 előnyön kívül többet nem tudtam volna felsorolni mellette, mert nem nagyon értek hozzá. De amikor már elkezdtünk belemélyedni a témába, akkor már én is sokkal jobban tisztában voltam vele, hogy miért is éri meg mindenképpen műanyag ablakokat használni.

Rengeteg hasznos információt lehet olvasni a műanyag ablakpárkányokról az interneten, ezen az oldalon is nagyon sok jó volt, ezért is szeretném megosztani mindenkivel, aki ezt olvassa. A felújítás, lakásvásárlás, lakáskiadás amúgy is nagyon top téma az elmúlt években, a felújításhoz pedig az ablakcsere is hozzátartozik.

Ami minket meggyőzött és az a muanyagablakom.hu/muanyag-ablakparkanyok oldalon is megtalálható, azok a következő információk voltak.

Tény és való, hogy sok embernek fogalma sincs arról, miért is van ablakpárkány, mi az értelme, mire használjuk. Aztán az ember ezen sokat nem gondolkozik, azt mondja, hogy van és kész, használjuk, aztán jól van. Én is így voltam vele, ha pisztolyt tartottak volna a fejemhez, akkor sem tudtam volna megmondani az értelmét. De az oldalon található információkat olvasva kiderült, hogy az ablakpárkány abban segít, hogy az ablakról vagy az ablak felettről lecsorgó víz ne a falra csorogjon tovább. Mert a sok víz, ami a falat érinti, mert a falfestéket benedvesíti, bejut a vakolat alá és ha az megfagy a kötőanyagban, akkor szétrepesztheti a falat. Sőt, a fal mállani kezdhet vagy bepenészedhet a víztől.

Rengeteg előnye van egyébként annak, ha műanyagból készült párkányt választ valaki. Egyrészt jól néz ki, nem kell hozzá szakképzettség ahogy azt méretre vágja valaki, a műanyag párkányok strapabíróak, bírják a jégesőt és a hideget is, ugyan egy kicsit megváltozik a térfogata tőle, de nem reped és nem torzul meg.

És ez nem minden, rengeteg minden van még, amit tudni érdemes ezzel kapcsolatban, vagy amire egyáltalán nem szoktunk gondolni. Például arra, hogy van kültéri és beltéri párkányra, esetleg mindkettő szükség van-e. Mert hogy ilyen is létezik, ezt könyöklőnek szoktuk hívni. Mármint a beltéri párkányt. Ezzel a névvel gondolom már többen találkoztak, lehet, hogy éppen te is. Nekem is ezzel a kifejezéssel esett le, hogy pontosan miről is van szó.

muanyagablakom.hu/muanyag-ablakparkanyok

A könyöklőnek bírnia kell a terhelést, hiszen arra is szoktunk pakolni, bár tény, hogy nem éri annyi minden, mint a külső párkányt. Erre szoktuk tenni a virágcserepeket vagy ilyesmit. Viszont a kettőnek a szerkezete nem sokban különbözik egymástól, kamrás felépítésük van, extrudálással készülnek. Ezek a kamrák egyébként nem a hőszigeteléshez kellenek. Itt a tartószerepük a nagyon fontos. És egy ilyen párkány nagyon jó kiegészítője lehet a többkamrás ablakoknak.

Szerintem ezek mind olyan információk, amik fontosak lehetnek mindenki számára, ha felújítani szeretné a lakását és esetleg az ablakokat is lecserélné. Mindenki csak az ablakokra koncentrál, pedig ott van a külső és a belső párkány is, ami nem csak esztétikailag fontos.

Ezek az információk olyan jól szolgáltak a számunkra, hogy végül nem is vártunk sokáig, nekiálltunk az ablakcserének. Találtunk 3 nagyon szimpatikus céget, az egyik nagyon drágán csinálta volna meg, a másikra három hónapot kellett volna várni, így végül kicsit aggódtunk, hogy mi lesz a gond a harmadik céggel. Kicsit az általunk belőtt összeg fölé esett az az összeg, amit az árajánlatban megírtak, de nem volt annyira vészes. 3 hét múlvára kaptuk az időpontot, amikor is kijöttek a szakemberek és elintézték a “piszkos munkát”.

Nekem nagyon tetszenek az új ablakaink, a hálószobában és a nappaliban lettek kicserélve. A lakás berendezése pont olyan, hogy csak ott vannak ablakok, de a nappaliban olyan nagyok, hogy azok nappal az egész lakást simán bevilágítják.

Könnyen lehet őket takarítani, de igazából nem is lesznek koszosak, maximum porosak, de azt egy suhintással le lehet törölni az ablak felületeiről. Magát az ablakot pedig ugyanúgy tisztítjuk, ahogy szokás, nincs benne semmi újdonság. Sokkal szebb, hogy az ablak keretei szép fehérek, illetve fehérek a párkányok is. Az egész lakás egyébként világos színekben dukál, szóval emiatt még jobb, hogy nincsenek végre azok a béna ablakkeretek, amik nem is voltak olyan szépek.

Amikor áthívtuk a családot egy vasárnapi ebédre, ők is megdicsérték, nekik is nagyon tetszett. Anyukámék amúgy is régóta gondolkoztak már azon, hogy a saját ablakaikat is lecserélik, de nem jutottak még el odáig. Viszont anyukámnak annyira megtetszett, hogy elkezdte rágni apukám fülét, hogy csináltassák már meg. Odaadtam nekik a cég elérhetőségét, akik nekünk csinálták, úgyhogy most már rajtuk a sor. Anyukám teljesen bepörgött tőle, mindig annyira izgatott lesz, ha felújításról, új bútorokról vagy ilyesmikről van szó.

Aztán a végén mindenkinek lesz műanyag ablaka a lakásban, hiszen a párom szüleinek vidéken a családi házban amúgy is régóta már az van, nekünk is az lett most, anyukám is már bezsongott tőle, hogy ők is lecserélik, szóval mindig van valami nálunk, amiről lehet beszélni, amit meg lehet csinálni, és még sorolhatnám. Bár mondjuk, azt mondtam anyukámnak, hogy addig csináltassák meg, míg jó idő van, ne akkor amikor ősz van már és kicsit hideg és fúj a szél, mert akkor az úgy elég kellemetlen lesz. Bár ahogy elnéztem őt akkor is, szerintem pár hét és már nekik is meglesz az ablakcsere.